blog rico sports

CARA- CARA UNTUK MEWUJUDKAN MOTIVASI DALAM PERSEKITARAN KERJA

sharing is caring..
rico family

Apakah yang paling berkemungkinan untuk memotivasikan pekerja anda secara harian? Adakah membayar gaji pada setiap hujung minggu? Atau mungkin perkongsian keuntungan atau bonus?

Manakala semua faktor-faktor ini boleh memotivasikan pekerja untuk melakukan dengan baik dalam tempoh masa tertentu, mereka semestinya tidak menyediakan dengan cukup motivasi  untuk kerja “sehari-hari”. Sebagai contoh, seorang pekerja boleh datang pada pagi Isnin dan menjalankan tugas. Apa yang akan memotivasikan mereka untuk bekerja keras walaupun mereka masih dalam mod “hari minggu”? Manakala gaji dan bonus bulanan boleh membantu, suasana yang bermotivasi dan persekitaran kerja boleh menjadi pemangkin nombor satu bagi pekerja-pekerja anda.

Ia adalah mudah: seorang pekerja yang bermotivasi akan melaksanakan tanggungjawab kerja yang lebih baik. Kajian telah menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan pekerja yang bermotivasi sepanjang enam bulan pertama mereka pada pekerjaan baru, semangat dan keseronokan mereka akan pudar perlahan-lahan. Jadi, sebagai majikan, bagaimana anda mencipta suasana kerja yang mengekalkan semangat setiap hari untuk jangka masa panjang?

 

Image result for motivation

Mencipta tugasan yang memberi manfaat kepada Syarikat.

Setiap pekerja mahu merasa bahawa pekerjaan yang mereka lakukan dapat memberi impak untuk syarikat. Jika pekerja merasakan seperti kerja mereka tidak bermakna apa-apa atau sebenarnya  tidak menyumbang, kemungkinan besar mereka tidak akan bermotivasi atau bersemangat untuk menyempurnakan tugas. Sebagai majikan, perlulah memastikan bahawa majoriti, jika tidak semua, tugas-tugas pekerja-pekerja anda mempunyai manfaat langsung atau sumbangan untuk kejayaan keseluruhan syarikat anda. Tugas-tugas strategik yang diwujudkan secara langsung mempengaruhi syarikat dan memotivasikan pekerja untuk melakukan tugas dengan keupayaan terbaik mereka.

Sebagai contoh, salah seorang pekerja mungkin merasa bahawa mereka hanya menjawab telefon dan pemindahan panggilan. Mereka mungkin merasa bahawa kerja mereka tidak semestinya menjejaskan kejayaan Syarikat. Sebaliknya, biarkan pekerja tahu bahawa memindahkan panggilan ke Jabatan yang betul boleh membawa kepada kepuasan pelanggan yang lebih baik. Mereka kini tahu betapa pentingnya untuk memindahkan panggilan dengan betul. Ini seterusnya akan mendorong mereka secara berkesan dan cekap melaksanakan tugas.

 

Image result for appreciation

 

Menunjukkan penghargaan.

Penghargaan boleh diucapkan dengan mudah seperti “good job” atau “nice work.”Ia hanya akan mengambil masa beberapa saat untuk menunjukkan kepada pekerja anda bahawa anda melihat kerja cemerlang mereka.

Sebagai contoh seorang pekerja bekerja berminggu-minggu pada satu projek yang seterusnya meningkatkan keuntungan untuk syarikat anda.. Walau bagaimanapun, sejak kebelakangan ini anda sudah melihat pekerja itu mengambil rehat panjang dan mengabaikan kerja mereka. Kemungkinannya adalah, kekurangan anda memberikan pujian yang akan membuat pekerja berasa kurang disanjungi. Sebaliknya, memberikan kata-kata pujian dan penghargaan akan mendorong pekerja untuk mengekalkan dan meningkatkan semangat mereka.

 

Related image

Menetapkan matlamat.
Matlamat adalah hasil kepada seseorang yang menjangka akan mencapai kejayaan dalam jumlah masa yang ditetapkan. Buat senarai matlamat yang boleh dicapai seorang pekerja atau syarikat secara saksama. Pilih tempat untuk memaparkan matlamat.

Sebagai contoh walaupun anda telah menerapkan senarai matlamat, anda perasan bahawa kakitangan anda tidak menangani dengan tepat. Walaupun anda mungkin berfikir bahawa mencipta dan menggantung senarai itu sudah mencukupi, anda mungkin telah tertinggal satu elemen penting: garis masa. Apabila pekerja tahu bila sebenarnya anda harapkan matlamat yang hendak dicapai, mereka akan menjadi bermotivasi untuk memenuhi tarikh akhir yang khusus.

 

Image result for Display confidence.

Mempamerkan keyakinan.
Anda perlulah menunjukkan bahawa anda mempercayai pekerja anda untuk membuat keputusan yang tepat untuk keseluruhan syarikat. Setakat membolehkan pekerja menjadi kreatif dalam tugas pekerjaan mereka.

Contoh: Anda mencipta senarai tugas kerja yang tertentu bagi seseorang pekerja untuk menjalankan. Walau bagaimanapun, anda perasan pekerja tidak menjalankan dengan baik dari kebolehan masing-masing. Menanamkan keyakinan pada pekerja dengan menawarkan mereka beberapa fleksibiliti dan kreativiti dalam tugas. Sebaliknya mereka hanya melengkapkan tugas, mereka akan cuba untuk pergi ke atas dan seterusnya.

 

 

Walaupun terdapat banyak cara untuk memotivasikan pekerja anda, tip-tip mudah yang  boleh mencipta suasana kerja motivasi tanpa memerlukan banyak masa atau wang daripada anda.

 

 

 

FOLLOW LAMAN SOSIAL MEDIA SERTA OFFICIAL WEBSITE KAMI :

 @Baju Sublimation Murah

 @bajusublimation_ricoapparel

 @https://www.ricolegacy.com/  

sharing is caring..

WAKTU OPERASI DAN LOKASI RICO FAMILY ENTERPRISE

sharing is caring..
rico family

WAKTU OPERASI DAN LOKASI RICO FAMILY ENTERPRISE  TERTERA DI BAWAH :-

 

WAKTU OPERASI

Ahad hingga Khamis : 9.00 a.m. – 6.00 p.m

Jumaat : 8.30 a.m. – 12.30 p.m

Sabtu : TUTUP

 

 

LOKASI

No 5, Jalan Kencana 1A/24, Taman, Batu Pahat, Sri Gading, 83300 Sri Gading, Johor

 

 

FOLLOW LAMAN SOSIAL MEDIA SERTA OFFICIAL WEBSITE KAMI :

 @Baju Sublimation Murah

 @bajusublimation_ricoapparel

 @https://www.ricolegacy.com/  

sharing is caring..

TIPS UNTUK BERJAYA DAN MAJU DALAM PERNIAGAAN

sharing is caring..

Image result for success

Untuk berjaya dalam perniagaan hari ini, anda perlu fleksibel dan mempunyai perancangan dan kemahiran organisasi yang baik. Ramai orang memulakan perniagaan berfikir bahawa mereka akan menghidupkan komputer mereka atau membuka pintu dan mula membuat duit,anda perlu mengetahui bahawa buat duit dalam perniagaan jauh lebih sukar daripada yang anda fikirkan .Anda harus bekerja keras dan menyedari bahawa tindakan tersebut bakal mengubah serba sedikit kehidupan harian anda.

 

Image result for checklist

1. BUAT SENARAI SEMAK

Demi mencapai pelbagai matlamat dalam menjalankan perniagaaan, anda harus ada dahulu matlamat tersebut. Peruntukkan masa yang anda mahu untuk menulis pada kertas bagi matlamat yang ingin dicapai tanpa memikirkan matlamat tersebut sebenarnya sangat mustahil digapai.

Seterusnya, fikirkan perkara apa yang harus diubah seperti gaya hidup dan perbelanjaan untuk mencapai matlamat tersebut. Simpan matlamat tersebut dan bukannya letak di dalam laci.

Related image

2. PASTIKAN RUANG KERJA RAPI DAN BERSIH

Objek tambahan pada meja anda sebenarnya akan mengganggu tumpuan kerja yang anda perlu laksanakan. Mungkin objek atau barang tersebut sangat bermakna bagi anda dan mempunyai banyak memori dalam hidup anda.

Tapi cuba anda fikirkan semula, “Adakah barang dan objek tambahan  ini benar-benar membantu anda memperoleh inspirasi untuk berjaya dalam perniagaan atau hanya sekadar memenuhkan ruang di atas meja anda serta menampakkan keadaan yang agak messy?” jadi,Jika barang itu tidak diperlukan  mengapa anda masih membiarkan barang itu berada di atas meja?

 

Related image

3. BANGUN AWAL

Adakalanya, tidak kira sekental manapun anda untuk mengelak daripada sebarang gangguan namun susah untuk mengekalkan tumpuan semasa dalam keadaan gangguan tersebut. Justeru, kebanyakan businessman yang berjaya akan bangun lebih awal bagi mengatasi masalah tersebut.

Kadangkala agak sukar untuk berada dalam keadaan konsisten melakukan perkara tersebut, namun hal tersebut akan lebih mudah jika diamalkan setiap hari. Bak kata pepatah “Alah bisa tegal biasa”, dan perkara tersebut dapat membantu anda kekal fokus dalam jangka masa yang panjang.

 

 

 

FOLLOW LAMAN SOSIAL MEDIA SERTA OFFICIAL WEBSITE KAMI :

 @Baju Sublimation Murah

 @bajusublimation_ricoapparel

 @https://www.ricolegacy.com/  

sharing is caring..

RICO FAMILY ENTERPRISE

sharing is caring..

 

 

RICO FAMILY ENTERPRISE adalah jenama pakaian yang membantu ATLIT dan ANDA yang mempunyai GAYA HIDUP AKTIF untuk tampil dengan lebih selesa dan berbeza dari rekagrafik yang sedia ada. Tidak seperti jenama pakaian yang lain, RICO APPAREL memberikan fabrik pakaian yang berkualiti tinggi, lembut dan mempunyai daya ketahanan yang tinggi.

 

RICO FAMILY ENTERPRISE merupakan Trusted Local Sportswear kerana kami juga berurusan dengan kerajaan.
Antaranya :-

  • UTHM
  • SM SAINS KUCHING SARAWAK
  • PST PENCAK SILAT
  • IMIGRESEN MALAYSIA
  • UUM
  • UPSI
  • KOLEJ VOKASIONAL JUASSEH

 

Kelebihan RICO FAMILY ENTERPRISE  adalah :-

DESIGN YANG FLEXIBLENo automatic alt text available.

Bercirikan design yang EKSKLUSIF dan RARE di mana “YOU WEAR YOUR OWN DESIGN”. RICO APPAREL menawarkan “FULL COLOR ALL OVER DESIGN” dengan HARGA MAMPU MILIK.

No automatic alt text available.

KUALITI PRINTING

SUBLIMATION menghasilkan produk lebih menarik dari cetakan yang lain seperti silkscreen, heatpress dan lain lain kerana cetakan kaedah sublimation adalah bersifat kekal dan sangat tahan lama. Malah hasil cetakan juga adalah seperti on screen design. Jadi anda tidak perlu takut hasil cetakan anda pudar atau kabur kerana RICO APPAREL serve you with the best machine and ink ORIGINALLY from EPSON.

No automatic alt text available.

MATERIAL

Pemilihan material yang berkualiti tinggi seperti MICROFIBRE EYELET. Fabric ini mempunyai texture yang halus dan lembut menyebabkan ianya mudah menyerap peluh dan memudahkan kulit untuk bernafas.

Sangat sesuai untuk semua peringkat umur dan yang mempunyai kulit sensitif kerana fabric ini dapat memberi keselesaan yang maksimum kepada anda sepanjang masa. Kini, tiada lagi alasan untuk anda tidak bergaya, terutamanya semasa anda di padang.

HASIL KERJA

Hasil jahitan yang berkualiti dan tahan lama menggunakan teknik jahitan yang istimewa iaitu DOUBLE STITCHING/TOXXING. Jahitan yang kemas dan teratur oleh tukang jahit yang berpengalaman luas di dalam bidang textile. Made in Malaysia by Malaysian with International Quality.Disebabkan ianya menggunakan material yang berkualiti, jangka hayatnya lebih lama dan boleh dijadikan koleksi eksklusif peribadi anda.

SERVIS TERPANTAS

Tempoh penghantaran kami yang efisien dan on-time dapat menjimatkan masa anda. Malah servis dan respon kami berurusan secara online juga tidak membuat anda tertunggu tunggu untuk mendapatkan sebarang jawapan atau pertanyaan.

PILIHAN SAIZ SEHINGGA SAIZ 7XL!!!

Anda suka bersukan tapi tiada baju sukan yang sesuai kerana anda bersaiz besar?? JANGAN KHUATIR.. RICO adalah pilihan yang terbaik bagi anda untuk menyediakan sportswear bersaiz besar yang selesa dan berkualiti.

 

 

FOLLOW LAMAN SOSIAL MEDIA SERTA OFFICIAL WEBSITE KAMI :

 @Baju Sublimation Murah

 @bajusublimation_ricoappaprel

 @https://www.ricolegacy.com/  

sharing is caring..

APA ITU SUBLIMATION ? ? ?

sharing is caring..
sublimation

 

 

SUBLIMATION adalah kaedah boleh dikatakan kerap menjadi pilihan dalam industri percetakan. Sublimation merupakan kaedah yang menggunakan haba dalam proses untuk memindahkan sesuatu imej dari kertas sublimation/kertas inkjet. Kemudian kertas ini akan ditekap ke atas produk/item yang dimahukan dengan menggunakan mesin heat press. Antara salah satu produk yang boleh dihasilkan dengan kaedah sublimation ini ialah t-shirt.

No automatic alt text available.
Kaedah sublimation ini hanya boleh digunakan ke atas produk-produk tertentu sahaja. Kaedah ini hanya boleh dihasilkan ke atas permukaan yang mempunyai satu lapisan khas yang dikenali sebagai coating yang akan membantu penerimaan imej ke atas produk tersebut. Tanpa coating, imej tidak dapat dicetak ke atas produk tersebut.

 

Image may contain: text

Kelebihan kaedah sublimation :
Kualiti imej yang dicetak pada  produk pemejalwapan adalah sangat jelas, cerah, dan terang yang tidak dapat diperoleh dengan mana-mana kaedah yang lain.

Jenis pakaian — Hampir semua jenis pakaian/aksesori seperti jaket, seluar dan topi boleh menggunakan teknik ini.

Image may contain: text

 

Proses cetakan—Proses cetakan sublimation secara teknikalnya adalah lebih mudah.
Teknik sublimation hanya menggunakan printer untuk mencetak design dan kertas tersebut akan di pindahkan keatas produk. Jadi secara ringkas, proses ini hanya melibatkan 2 proses, cetak dan transfer.

 

 

Image may contain: text

Antara peralatan dan mesin untuk kaedah cetakan sublimation adalah mesin heat press, printer sublimation (Epson), ink sublimation, sublimation blank (produk kosong sublimation), heat tape
dan kain teflon.

Ink (dakwat) yang digunakan untuk teknik cetakan sublimation, ink sublimation digunakan (dye-sublimation).

Masa yang diperlukan  untuk proses cetakan teknik sublimation hanya mengambil masa 10 minit sahaja untuk siap (tidak termasuk design).

 

 

FOLLOW LAMAN SOSIAL MEDIA SERTA OFFICIAL WEBSITE KAMI :

 @Baju Sublimation Murah

 @bajusublimation_ricoapparel

 @https://www.ricolegacy.com/  

sharing is caring..

TIPS BERJAYA DALAM BISNES ONLINE

sharing is caring..

 

rico family

ANDA MAHU BERJAYA DALAM BISNES?

Hari ini, kami kongsikan beberapa perkara yang berguna untuk anda amalkan agar lebih bahagia serta lebih kaya dalam hidup. Perkara pertama untuk capai IMPIAN anda adalah dengan memiliki serta mengamalkan ciri-ciri orang berjaya seperti di bawah.

1. ANDA PERLUKAN VISI YANG JELAS
Anda boleh rancang whats next yang anda nak buat untuk capai visi anda. Anda boleh TULIS atas kertas dengan detail apa yang anda nak capai dalam 3 tahun dan 5 tahun.

Visi anda wajib BESAR!!
Cuma jangan bagitahu orang lain.
Nanti kena gelak atau orang sabotaj.

Jangan terlalu mudah mempercayai orang. Ehhhh SILAPPPP !! Jangan TRUST semua orang. Bekerja dengan senyap. Kubu perang anda mesti di bawah tanah. Bila dah mula berjaya atau perniagaan anda dah terbukti, baru tunjukkan kubu perang anda. Tetapi jangan tunjukkan semuanya. Sorokkan! Tunjukkan sikit jer ala-ala intai langsir tingkap. Make sure to keep it secret.
One more time. DO NOT TRUST PEOPLE ! ! !.

2. BERANI AMBIL RISIKO
Anda kena berani ambil risiko. Dah sah sah. Anda akan pernah gagal 30 kali sebelum jumpa FORMULA EMAS untuk bisnes. Its okay. Pasti anda telah belajar sesuatu setiap kali anda gagal !!! KEGAGALAN bukan pembunuh. Kegagalan adalah tanda-tanda untuk satu KEJAYAAN besar in future.

3. BERSEDIA KEMBANGKAN BISNES LEBIH BESAR
Tidak perlu tunggu perfect ! Tidak perlu tunggu SOP perfect, produk perfect. Go go moving fast… Ambil staff, besarkan team, rekrut ejen , gandakan production.

Apa yang akan terjadi??? Anda akan jadi sungguh huru hara disebabkan semua kena buat (walaupun anda ada team baru). But its okay. Anda cuma perlukan sedikit tekanan untuk tambah speed dalam bisnes.

4. SELAMAT DATANG TEKANAN
Anda perlu kenalpasti apa tahap tekanan yang anda boleh handle??? Anda perlukan tekanan yang cukup kuat untuk hentak diri sendiri yang lemau dan banyak sangat cipta alasan selama ini.

Tekanan ada 2 jenis.

1. Tekanan baik (constructive pressure).

Tekanan yang baik adalah tekanan yang datang dalam bentuk dugaan dan masalah bisnes yang membuatkan diri anda seperti baru tersedar, “Ehhh. Tak boleh jadi ni. Aku perlu buat sesuatu sekarang !!!”.

2. Tekanan buruk (destructive pressure).

Yang ini tak baik untuk diri anda. Boleh jadi tertekan dan murung sampai tahap tak lalu makan dan menyampah tengok orang.

 

 

FOLLOW LAMAN SOSIAL MEDIA SERTA OFFICIAL WEBSITE KAMI :

 @Baju Sublimation Murah

 @bajusublimation_ricoapparel

 @https://www.ricolegacy.com/  

 

sharing is caring..
Scroll To Top